Waarom dit het moment is om een elektrische fiets te kopen.

Steeds meer mensen kopen een elektrische fiets. Van alle nieuwe tweewielers die in ons land momenteel aan de man of vrouw worden gebracht, heeft al de helft trapondersteuning. Waarop moet u letten als u zich ook een dergelijke fiets wil aanschaffen?

 

1. Goedkope leningen

De kostprijs van een elektrische fiets varieert al naargelang het gekozen model. Het gros van de aanbiedingen vindt u in de klasse tussen 700 euro en 2.500 euro. Dat is behoorlijk wat geld, maar het voordeel is dat u dit momenteel vlot tegen een erg lage rente kunt lenen. Bij KBC betaalt u op een fietslening 0,80 procent aan intresten. Voor een krediet van 1.500 euro dat u in 2 jaar wil terugbetalen, moet u er 24 maanden lang telkens 63,02 euro aflossen. Dat betekent dat u bovenop uw geleend kapitaal slechts 12,49 euro aan intresten moet ophoesten. Bij Belfius kost de fietslening 0,99 procent, bij Argenta 1,49 procent. Dat geeft voor hetzelfde voorbeeld afbetalingen van respectievelijk 63,14 euro en 63,46 euro.

2. Bijstand

Heeft u pech onderweg? Met een klassieke fiets zijn de euvels meestal vrij eenvoudig te herstellen. Met een elektrische fiets, die een pak zwaarder is, is dat minder evident. Daarom ontwikkelden de verzekeringsmaatschappij en pechverhelpingsdiensten bijstandsformules. Zo biedt VAB voor 45 euro per jaar aan een alleenstaande fietser (75 euro voor een koppel, 99 euro voor een heel gezin) de garantie dat u in de hele Benelux 24/7 wordt geholpen met een lekke band, een platte batterij of ander ongemak. Kunt u niet ter plaatse worden geholpen, dan wordt u naar uw bestemming gebracht.

3. Diefstalverzekering

Een elektrische fiets vertegenwoordigt een mooi spaarbedrag. Dus kan het interessant zijn om hem te laten verzekeren tegen diefstal. Bij Allianz kost dit zowat 55 euro per jaar. Een voorwaarde voor terugbetaling is wel dat de fiets een slot had – u moet dit kunnen bewijzen met een aankoopfactuur – en werd vastgemaakt aan een vast object.

Let wel: heel wat verzekeringsmaatschappij hanteren een ouderdomslimiet op voor het afsluiten van de eerste diefstalverzekering. Die kan gaan van enkele maanden tot drie jaar. Verlengen kan nadien wel.

4. Aansprakelijkheidsverzekering

Voor een fiets met elektrische trapondersteuning tot 25 km/u bent u niet verplicht om een verzekering af te sluiten. Let wel: als u iemand aanrijdt, dan bent u wel aansprakelijk en zal u de betrokkene moeten vergoeden voor lichamelijke en materiële schade. Daarom is het toch best dat u zich indekt. Bij de meeste maatschappijen is de dekking van fietsongevallen inbegrepen in de familiale polis (verzekering burgerlijke aansprakelijkheid gezin). Toch vraagt u best even na of dit ook bij u het geval is.

5. Eigen schade

Die verzekering burgerlijke aansprakelijkheid dekt alleen de schade die u berokkent aan anderen, maar u kunt zelf ook schade lijden bij een ongeval. Wil u die ook verzekerd zien, dan dient u hiervoor een extra polis ‘persoonlijke schade’ af te sluiten

6. Leasing

U kunt ook kiezen voor een absoluut gebruikerscomfort door een fietsleasing te nemen. In dat geval betaalt u gedurende bijvoorbeeld 36 maanden een vast bedrag. Dat omvat dan zowel de financiering van de fiets, een omniumverzekering tegen diefstal en schade, 24/7 bijstand en een jaarlijkse onderhoudsbeurt. Na die periode heeft u de keuze tussen het zelf aankopen van de fiets tegen de restwaarde of hem teruggeven aan de leasingmaatschappij.

7. Voordelen

Uiteraard gaat het bij de aankoop van een (elektrische) fiets niet alleen over kosten en risico’s. Er zijn ook een heel pak voordelen. Denk maar aan vlotte en goedkope verplaatsingen. De batterij opnieuw opladen, kost u immers maar enkele cents. Voorts blijft u in beweging. En indien u de fiets ook gebruikt voor het woon-werkverkeer kunt u misschien ook in aanmerking komen voor een fietsvergoeding. Werkgevers mogen hun werknemers in 2019 tot 0,24 euro per kilometer betalen zonder dat die daarop sociale lasten of belastingen moeten afdragen. Anders gezegd: de werkgever betaalt uw fiets van 1.500 euro terug als u 6.250 km fietst. Gespreid over 220 werkdagen per jaar komt dat neer op 28 km per dag. Of 14 km per dag indien u de inspanning spreidt over twee jaar.

 

Bron: https://www.spaargids.be

Lees ook: